Het Oosterkerkproject (2023)

Op initiatief van Rita Rutten hebben vijf kunstenaressen die elkaar kennen van de Drawing Inventions Academy (lichting 3), gewerkt aan tekeningen in relatie tot de Oosterkerk in Amsterdam. Dit project mondde uit in een tentoonstelling. Voor de tentoonstelling waren ook twee andere kunstenaressen uitgenodigd.

Op de foto is werk te zien van Rita Rutten, Ingrid Pasmans, Ursula Metzler, Susan van Putten en mijzelf. De andere twee deelnemers waren Hils Robbé en Bets Hölscher.

We hebben allen gewerkt aan tekeningen op het formaat van de daar op de vloer liggende grafstenen van 70 x 200 cm. Voor mij was de link naar doeken, wikkels, lijkwaden gauw gelegd: mummieachtige vormen alsof de dode nog aanwezig was, doeken en touwen alsof het graf net verlaten was (wat ook wel weer aardig resoneerde met de paassymboliek ten tijde van de tentoonstelling), voor mij zouden deze tekeningen te maken hebben met de dood.

Nieuw voor mij was het gebruik van cut-outs. Dat kan je hierboven zien, maar heb ik ook doorgevoerd bij de troostzakdoekjes hieronder (meer zakdoekjes bij de kleine tekeningen):