Home » Oud en veel Nieuw

Oud en veel Nieuw

Wall paper fantasy - Kindje Jezus

Eindelijk weer eens een berichtje van mij. Jullie kunnen zien dat ik de naam van dit blog gewijzigd heb; omdat ik meer wil delen dan alleen maar urban sketches heb ik besloten de naam te wijzigen zodat hij nog wel herkenbaar is, maar met een toevoeging: THUIS EN OP REIS MET PEN EN PENSEEL. Eigenlijk dekt zelfs deze nieuwe naam de lading niet, want naast pen en penseel gebruik ik ook ander materiaal. De ‘banner’ maakt dat hopelijk duidelijk.

Ik heb wat in te halen, dus ik ga gauw van start in verschillende hoofdstukjes (je kunt er op klikken om direct naar dat onderwerp te gaan):

 

 

 

Urban sketching: Tageat

 

Tageat is een gehucht in Frankrijk waar ik al jaren kom omdat mijn zus en zwager daar een huis hebben. Ik ging er in september een week heen met mijn tekenspullen en probeerde het hele gehucht vast te leggen. Deze tekeningen zal ik bundelen in een boekwerk dat ik aan de bewoners van Tageat tegen kostprijs aanbied. Daarnaast zal het ook voor belangstellenden te koop zijn. Hier vast een voorproefje:

 

Inktober

 

Iedere dag een tekening in oktober – ik deed mee en genoot ervan. Een filmpje met het tweede deel van de maand op een leporellootje (sorry, niet heel goed in beeld gebracht…):

 

Urban sketching: Universiteitsmuseum en Rijksmuseum

 

Buiten is het guur en koud, binnen is het goed tekenen. In musea wil men niet dat je met nat materiaal werkt, dus ik koos voor gewoon potlood en contépotlood. In Utrecht in het Universiteitsmuseum inspireerden allerlei foetussen op sterk water mij tot één tekening op wit papier. In het Rijksmuseum zocht ik witte beelden op uit verschillende tijden, die ik met o.a. wit conté op grijs papier goed tot hun recht kon laten komen:

 

 

Tekeningen: Rimpels en Plooien

 

Ik zat in een impasse; ik was op zoek naar een invulling die meer was dan het op locatie schetsen en het maken van portretten. Zonder die twee zaken op te geven heb ik die invulling ook gevonden: de tekening! Direct, puur en vanwege de relatieve snelheid – vergeleken met een schilderij bijvoorbeeld – is het mogelijk veel ideeën uit te voeren. En die ideeën heb ik in overvloed! Tijd tekort! Mijn tekeningen zullen niet per se een realistische weergave van de werkelijkheid zijn.

Ik ben nooit bang geweest voor rimpels, sterker nog: ik houd van rimpels! Ik zie grote beeldende mogelijkheden met rimpels, in combinatie met plooien. Graag wil ik hier vast wat van mijn rimpels- en plooienstudies laten zien:

 

Tekeningen: Hedendaags caravaggisme

 

Je kunt er niet omheen: de wereld ziet er anders uit sinds de komst van de smartphone. In treinen, in wachtkamers, in restaurants zelfs: de aandacht van de mens wordt getrokken naar de telefoon. Gezichten worden erdoor belicht en doen denken aan de schilderijen van de caravaggisten (contépotlood op Kraftpapier en grijs schetspapier):

 

Mixed media

 

Tenslotte de mixed media waarbij ik lekker vrij mijn gang ga met behangpapier en pastels – het zijn eigenlijk droedels, alles mag en alles is goed… Ik noem ze “Wall Paper Fantasies”, vind ik leuker klinken dan “Behangpapierfantasieën” 🙂 !

 

 

Een leuk artikel over mij en de Chinese muur

 

Lijn Hof schreef een stukje naar aanleiding van mijn aquarel van de Chinese muur. Ze beschrijft op een leuke en heldere manier wat het verschil is tussen een vakantiefoto en vakantietekening en hoe de aquarel tot stand is gekomen. Lees het hier.

 

Wensen

 

En natuurlijk wil ik iedereen zo vlak voor kerst en oud & nieuw heel fijne feestdagen en een goed nieuwjaar toewensen!

 

9 comments

 1. nice blog-I am too, trying the blog route as Facebook can be very intrusive and I feel targeted sometimes with the ads and horrible political rants others post. Thanks for the share and I will add you to my blogs I am following page-nice job!

 2. Georgette says:

  Hoi Inge,

  Heel leuk die mixed media schilderijtjes! Dat is iets nieuws! Ik ben nog steeds heel blij met de Limoges sketch die je stuurde! Hij staat mooi ingelijst tussen de foto’s op de kast. Fijne dagen en joyeux 2019 et à bientôt! Groetjes, Georgette

 3. Nancy Hanegraaf says:

  Hoi Inge, superleuk om weer iets van je te horen…vooral die Wall Paper Fantasies vind ik een geweldig idee…Ook voor jou hele fijne feestdagen en een geweldig 2019 met weer mooie tekeningen!!

 4. Ellen says:

  Ha Inge
  Leuk om op deze manier weer van je te horen. Ik heb met plezier de diversiteit van wat je maakt bekeken en het verhaaltje over jou gelezen.
  Tot snel weer eens
  Groet Ellen

 5. Helene Hagg says:

  hoi Inge,
  een beetje late reactie. Trouwens wel leuk om elkaar tijdens fietsen/wandelen even tegen te komen. Ook jij een vruchtbaar 2019 toegewenst.
  Zo, wat een verrassing al die nieuwe ontwikkelingen en ideeen. Je leporel spreekt me aan, zowel qua vorm als inhoud.
  Ook wat betreft het boekje voor de bewoners van het franse dorp.
  Kortom lekker veelzijdig bezig.
  Goed dat je jezelf al die ruimte geeft.
  Ik blijf je graag volgen.
  hartelijke groet,
  Helene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *