Home » Kerken en Orgels

Kerken en Orgels

Enige tijd terug alweer, toen het nog zulk geweldig weer was, bracht een opdracht mij op heel verschillende plaatsen in Nederland. Plaatsen waar ik wellicht nooit gekomen zou zijn als me niet gevraagd was om ter gelegenheid van de verjaardag van een organiste tekeningen te maken van een aantal kerken. Kerken waarin zij regelmatig op het orgel speelt. Het waren er negen, verspreid over het land. Om het geheel behapbaar te maken stelde ik voor om vijf kerken ter plaatse te gaan tekenen, en om voor de andere vier kerken een decoratieve interpretatie in kleur te maken van de orgels.

Op de eerste, héél warme dag nam ik de trein naar Kesteren voor kerk 1; vervolgens ging op mijn eigen fiets (die ik in de trein had meegenomen) naar Randwijk voor kerk 2; van Randwijk fietste ik naar Zetten, waar ik de trein nam naar Ede (via Arnhem!) waar ik kerk 3 tekende.

Op de tweede dag nam ik de trein naar Gorinchem, fietste naar het veer dat me naar Woudrichem bracht, fietste naar Andel voor kerk nummer 4; daarna fietste ik terug naar Woudrichem voor kerk 5. Van de orgels van Amsterdam, Haarlem, Strijen en Mijnsheerenland maakte ik een aquarelletje.

Het resultaat werd een soort collage van tekeningen en aquarellen, bij elkaar gehouden door een mooi passe-partout:

Tekenen en schilderen met urban sketchers ben ik ook blijven doen natuurlijk, want dat is zo leuk…! Ik ging weer naar Den Bosch, Utrecht en Rotterdam. Op bezoek in Leeuwarden was ik getuige van het hele reuzenspektakel…

Volgende week ga ik in Frankrijk aan de slag; ik hoop op veel mooi weer en dus veel buiten tekenen!

 

 

11 comments

 1. Anneke Remme says:

  Ha Inge. Wat een leuke tekeningen weer! Geweldig. En ik kan me voorstellen dat de organiste er heel blij mee is.
  En de laatste urban sketches zijn ook weer helemaal top! Veel plezier in Frankrijk
  Hartelijke groet,

 2. jacomine oorthuys says:

  hoi Inge,

  wat mooi weer allemaal!
  Ontzettend leuk dat je ook in Woudrichem bent geweest. je zult wel niet naar het predikantenbord gekeken hebben in die kerk (want meestal niet naast het orgel :-)), maar dan had je de naam van mijn overgrootvader gezien die daar een tijd ‘gestaan’ heeft.

  veel plezier in Frankrijk!
  hartelijke groet,
  Jacomine

 3. Helene says:

  hoi Inge,
  Weer fijn om mee te genieten. Inderdaad zo’n opdracht geeft nieuwe impulsen. Wat grappig dat ik Strijen zag staan. Heb daar drie jaar gewoond en les gegeven.
  Op naar Frankrijk. Te gek dat dit nu zomaar kan. Veel plezier en laat de pen en penseel maar vloeuen.
  groet van Helene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *