Charlotte-02-10-2015-kl

In oktober 2015 heb ik in opdracht bovenstaand kinderportret gemaakt dat door de ouders zeer gewaardeerd wordt. De ouders en de grootouders vinden het "helemaal Charlotte". Het schilderproces verliep in eerste instantie moeizaam maar heeft me geleerd dat ik het beste het op de volgende manier kan aanpakken:

Allereerst wordt gezamenlijk bepaald wat het formaat van het portret zal worden. Daarna wordt besproken hoe het kind in beeld gebracht zal worden: beeldvullend? levensgroot? met uitgebreide achtergrond?

Vervolgens kan voor de plaats waar het portret moet komen te hangen de kleurstelling van belang zijn. Ook worden afspraken gemaakt aangaande de prijs en de wijze van oplevering (met of zonder lijst).

Tenslotte spreek ik met de ouders af dat zoon of dochter een middagje bij mij langs komt, zodat ik goed kennis kan maken. Het is nodig om dan te zorgen voor een beetje kleurige kleding, in ieder geval niet te donker. Ik praat met het kind, laat het wat voorlezen of iets anders doen, en vraag het ook om te poseren. Tijdens het poseren maak ik schetsen, foto's en laat ik een videocamera lopen. Een luisterboek kan wellicht ervoor zorgen dat het kind zich niet verveelt.

Na zo'n poseersessie bestudeer ik het materiaal en bespreek ik met de ouders diverse opties. Belangrijk is dat ze de door mij geschikt bevonden foto's ook goed vinden, dat ze vinden dat hun kind op die foto's staat zoals ze hem/haar ook zien. En dan ga ik schilderen....

Als er een stadium bereikt is waarin ik feedback wil van de ouders dan neem ik contact met ze op om te komen kijken. Dat kan een paar keer gebeuren.

Als alle partijen tevreden zijn met het resultaat wordt er geleverd en betaald.